Traducció

dissabte, 6 d’octubre del 2012

La Volta BTT Vila d'Orba. El retrobament.

Dani Cepa i l’Ajuntament d’Orba, amb l’ajuda d’uns quants amics i aficionats al Mountain Bike, han recuperat aquest 2012 la tradicional Volta BTT Vila d’Orba.

Després d’uns anys sense haver-se celebrat, aquesta serà la setena edició d’una prova que ens du molts bons records. I pel retrobament vos hem preparat un recorregut espectacular de poc més de 35 quilòmetres, incloent-hi cinc grans trialeres i aprofitant al màxim el potencial que ens ofereix el terme municipal d’Orba i els seus voltants, com ara Benidoleig, Murla i La Vall de Laguar. La dificultat, tant física com tècnica va a ser elevada, però la nostra intenció és que tots els participants gaudiu el màxim. Anem a passar-ho molt bé!!

EIXIDA DES D’ORBA, DIRECCIÓ BENIDOLEIG.

Vista aèria del municipi d'Orba.
La Marina és una comarca, en gran part muntanyosa i de relleu accidentat, integrada per una complexa successió de serres i de valls que es prolonguen des de la mar Mediterrània fins les terres del Comtat i L’Alcoià. La Vila d’Orba es troba a peus del Tossal de El Castellet i a la vora de la Vall del Girona, en la transició entre el litoral i la muntanya. A Orba contrasta el nucli antic d’estrets carrers, amb presència d’un casal senyorial a la plaça, amb les nombroses segones residències l’expansió de les quals ha unit al casc urbà els llogarets de les Casetes i Orbeta.

El Castellet d'Orba.
Els primers 5 quilòmetres són plans i discorren per camins asfaltats a través de camps de tarongers direcció Benidoleig. Poc abans de creuar la carretera CV-731 començarem amb la primera ascensió seriosa del dia; es tracta de 2,5 quilòmetres completament asfaltats amb rampes de fins el 18% a través del nucli urbà de Benidoleig i direcció a la urbanització de El Poblet. En la part final podrem gaudir d’unes boniques vistes de la Vall del riu Girona. El Restaurant Pizzeria Piscina d’Orba ofereix un premi al primer ciclista en coronar l’ascensió inicial d’aquesta volta.

Una vegada coronem, tindreu un petit respir de vora 500 metres que ens durà direcció a la zona de la Cova de Dalt, on comença la primera trialera de la Volta BTT Vila d'Orba. Es tracta d’una baixada envoltada d’abundant vegetació i pinars. Destaca pel seu inici ràpid, una zona central bastant lenta i tècnica amb revoltes i escalons sobre roca, i finalment un veloç final d’infart sobre pedres i roques amb algun rasant.

Superada aquesta primera trialera, arribarem de nou al poble de Benidoleig i posarem rumb a la segona ascenció, a través de la pista forestal de la zona anomenada Cova de Baix. El recorregut es caracteritza aquí per trams de formigó rugós amb rampes de fins el 19% i trams amb terreny solt, tot intercalat per algun descans. La part final de la pujada la farem per un nou sender (Tossal de Sendra). En total, 2.250 metres d’ascensió força completa.

Seguidament començarem amb un ràpid descens d’un quilòmetre per la mateixa senda mencionada anteriorment i que ens farà arribar a la part alta de la urbanització Trullent. Aquest descens és bastant fàcil i ràpid, però caldrà estar atent amb algunes revoltes traïdores. Continuarem baixant pels costeruts carrers asfaltats. Aquí es prega que extremeu la precaució.

A partir del quilòmetre 14 comença una zona de transició amb terreny trencacames  que ens durà fins el poble d’Orba, alternant camins asfaltats, pistes i alguna senda. Travessarem la urbanització de El Cántaro, Els Massils, el racó del ranxo de Peretó i aplegarem al nucli urbà per la granja. El primer avituallament de la volta es situarà en el mateix poble d’Orba, al voltant del quilòmetre 18.

CAMÍ DE LA VALL DE LAGUAR I EL CAVALL VERD.

La Font del Gel.
Aplegat aquest punt, ens trobarem en l’equador de la prova i tindrem uns quilòmetres plans per poder agafar aire, direcció al llit del  Girona. Una vegada allí, pujarem 2 quilòmetres riu amunt amb algun pas tècnic entre les pedres rodones (Mal Pas) fins arribar a la zona de El Polvorí. Aquí començarem amb l’ascensió més llarga de la Volta BTT Vila d'Orba, que ens farà arribar fins la Font del Gel (La Vall de Laguar). Tindrem per davant gairebé 5 quilòmetres de pujada, amb algun tram pla i de baixada intercalat per poder recuperar alè. Cal ressenyar el 28% de la “Costera Impossible”, immediatament després de deixar enrere la Casa del Pantà. Aquí s’endinsarem en una zona bastant boscosa i d’ombria molt bonica, on alternarem trams de pista, sendes, asfalt i el camí vell d’Orba a La Vall de Laguar. A partir del llogaret de Campell, el recorregut de la volta seguirà la part inicial del circuit del Trofeu BTT La Vall de Laguar, prova valedora per a l’Open de la Comunitat Valenciana BTT-XC els anys 2011 i 2012. Ressenyar el tirabuixó de Campell, la senda direcció el Barranc del Moro i la exigent pujada per senda seguida per pista forestal fins la Font del Gel, on trobarem el segon avituallament d’aquesta Volta BTT Vila d’Orba.

Muralla de Fontilles.
Superats aquests durs 5 quilòmetres d’ascensió, toca gaudir bona cosa; en la part final del recorregut es concentren tres de les millors trialeres del interior de la Marina Alta. Al voltant del quilòmetre 26 començarem amb la mítica senda de la pineda de la Font del Gel que, després de passar pels Olivars, enllaça amb la muralla del Sanatori Sant Francesc de Borja de Fontilles. Aquest descens es caracteritza per passar per una zona amb abundants pins, combinant escalons, roques, tobogans i un final ràpid.

A l’altura de la porteta de Fontilles, deixarem enrere el traçat del Trofeu BTT La Vall de Laguar i seguirem recte direcció al Cavall Verd i el poble de Murla. Tan sols ens resta l’ascensió final, a l’ermita de Sant Sebastià de Murla, però l’espectacular i tècnica baixada de El Calvari compensa aquest últim esforç. Es tracta de 700 metres de dura pujada sobre formigó, amb una pendent mitja del 15%. Una vegada dalt, ens esperen 900 metres de pur BTT. Es prega a tots els participats que extremen la precaució en El Calvari, ja que aquest punt és el més complicat del recorregut. Aquesta baixada destaca per les seves revoltes tancades, alguns escalons, molta roca i el pas lent, finalitzant a peu del nucli urbà de Murla, el qual bordejarem. Després de 2.500 metres plans per asfalt i pista, aplegarem a la zona del Portet de Murla i El Castellet.

EL TRAM FINAL.

Ermita de Sant Sebastià de Murla.
Al quilòmetre 32, ja tan sols resta la que sempre ha estat la tradicional trialera final de totes les edicions de la Volta BTT Vila d’Orba. Aquest tram es caracteritza per un inici bastant tècnic sobre roques, però poc després es converteix en una senda molt divertida i asequible, que farà les delícies de tots els participants. Enllacem amb la baixada dels Terrerets abans de creuar la CV-715 i entrem de ple dins el casc urbà d’Orba. Sols resta passar per uns pocs carrers abans d’aplegar a la Plaça d’Espanya, creuar-la i entrar al carrer Major, on es troba la línia d’arribada.